уторак, 30. новембар 2010.

RAZVOJ MAČKE OD ROĐENJA DO SEKSUALNE ZRELOSTI

Kao što se kod svake životinjske vrste razlikuje vreme od začeća do rođenja, isto tako se razlikuje i brzina razvoja i učenja. Razvoj svakako zavisi od prirodne inteligencije, ali verovatno i od mogućnosti da roditelji uspešno zaštite svoje potomstvo. Možda se upravo zbog toga mačići izuzetno brzo razvijaju, i izuzetno brzo uče. 

1. Uobičajeni razvoj domaće mačke
Uobičajeno vreme od uparenja do macenja kod mačaka je oko 63 dana . Kod najbližih divljih rođaka kućne mačke, Felis silvestris libyca, ovaj period može biti duži za 3-7 dana. Prosečna težina mačića pri rođenju je između 100-110 grama, što je 3-5% prosečne težine odrasle jedinke. Mačići se rađaju sa zatvorenim očima i slepljenim ušnim kanalom. Petog dana od rođenja počinju da se okreću ka jakom izvoru zvuka, dok je potpuna audio orjentacija prisutna tek od četvrte nedelje. Međutim, zanimljivo je da se taktilna osetljivost pojavljuje oko 24 dana pre rođenja. Svet oko sebe, u prve dve nedelje života, mačići pre svega osećaju termalno, taktilno i pomoću majčine pljuvačke, a tek od treće nedelje vid počinje da zauzima dominantno mesto u čulima. Mače otvara oči 7-10 dana posle rođenja, mada su se odgajivači sretali sa rasponom od 2 do 16 dana. Najčešće prođe dva do tri dana da se oba oka potpuno otvore. Pri kraju treće nedelje mače može, dosta mutno, da odredi gde mu se nalazi majka, ali potpuno prati i zainteresovano je za predmete koji ga okružuju tek 25-35 dana. Otprilike u petoj nedelji života mačije oko je potpuno razvijeno, ali je pogled potpuno jasan i mače vidi poput odraslih između 3. i 4. meseca. Kada će mačići otvoriti oči, u drugom ili šesnaestom danu, zavisi od četiri faktora: genetskog nasleđa oca; izloženosti svetlu, polu mačeta i starosti majke. Mačići koji borave u tamnijim prostorijama otvaraju oči ranije od mačića čije je leglo bilo u normalno osvetljenoj prostoriji; mačići od mlade majke otvaraju oči ranije od mačića čija je majka stara; i ženke pre otvaraju oči od mužjaka. 
Delimičnu termoregulaciju mačići stiču od 3. - 8. nedelje života. Međutim, čak i jednodnevno mače može otkriti na mestu gde se omacilo gde je topliji, a gde hladniji deo. Potpunu termoregulaciju većina mačića stiče u 7. nedelji života. Zanimljivo je da je pri rođenju mozak mačeta 20% veličine odrasle jedinke (telesna težina samo 3-5% težine odraslog), dok potpunu veličinu mozga mače stiče već posle trećeg meseca života.
Tokom prve dve nedelje života, mačići su praktično nepokretni. Nešto što bi se moglo nazvati hodanjem javlja se tokom treće nedelje, dok u četvrtoj nedelji mogu da prepešače malo veće udaljenosti od legla. U petoj nedelji mačići počinju prvi put da trče, dok kompleksne motorne funkcije, kao što je okret za 180° stepeni u trku, mogu da izvedu tek sa 10. ili 11. nedelja. Zanimljivo je da se sposobnost padanja na noge, po čemu je mačka čuvena, pojavljuje u četvrtoj nedelji, a potpuno se razvija u sledeće dve nedelje . 
Mlečni zubi mačićima počinju da izlaze neposredno posle druge nedelje i rastu sve do pete nedelje života. Promena mlečnih u prave zube počinje sa tri i po meseca posle rođenja . Ovaj podatak je naročito bitan za odgajivače pedigriranih mačaka kako bi obratili pažnju da trajni zubi izrastu pravilno. Ukoliko se primeti bilo koja nepravilnost, odmah se treba obratiti veterinaru. U neposrednooj vezi sa rastom zuba je i ishrana. Tokom prve tri nedelje života, jedina ishrana mačića je majčino mleko. Zbog toga se majka izuzetno često vraća do svog legla kako bi nahranila mladunce. U prirodi, majka počinje mačićima da donosi čvrstu hranu posle četvrte nedelje života, tako da su mačići spremni da prvog miša ubiju (ali ne i ulove) u petoj nedelji života. Otprilike u to vreme počinje i odvikavanje od sise. Međutim, tek u 5-6 nedelji majka prestaje da mačićima liže perineum (donji deo stomaka) što je dotada radila, kako bi stimulisala uriniranje i vršenje velike nužde. Dojenje najčešće u prirodi prestaje u sedmoj nedelji života, mada, po zapažanju odgajivača, kod rasnih mačaka sisanje može da potraje još nekoliko meseci ali bez nadolaska mleka majci, pogotovu ukoliko ona ima samo jedno mače . 
Često pitanje mladih odgajivača je i da li mače treba kao vrlo malo uzimati u ruke. Eksperimenti su pokazali da rano uzimanje mačića u ruke ima mnogo pozitivnih, a nijednu negativnu stranu, i da ima veze sa kasnijim mačijim ponašanjem prema ljudima. U tim eksperimentima je deo sijamskih mačića iz istog legla uziman u ruke od strane odgajivača i mažen od prvog dana, dok sa drugim delom legla to nije bio slučaj. Ustanovljeno je da su oni koji su uzimani u ruke ranije otvarali oči, ranije pokušavali (i uspevali) da izađu iz legla, kao i da su ranije dobili obojenost krzna karakterističnu za sijamezere. Kasnije su oni lakše i bolje prihvatali nove ljude i nove kućne ljubimce.

2. Seksualna zrelost
Kao što se brzo razvijaju i uče, mačke brzo postižu i seksualnu zrelost. @enke najčešće postižu polnu zrelost od 7. do 12. meseca života. Neki felinolozi tvrde da prvi estrus ženke dolazi u prvo proleće posle napunjenih šest meseci. Mačori postižu zrelost nešto kasnije od ženki, ali u proseku između 8.-og i 12.-tog meseca života. Važno je znati da rasne mačke najčešće kasnije postižu polnu zrelost tako da neke srednjedugodlake rase prvo parenje imaju tek između druge i treće godine života. Takođe treba znati da se za uzgoj kod rasnih mačaka uzimaju samo jedinke starije od godinu dana. O načinima uparenja kod rasnih jedinki detaljnije može pročitati u glavi __. Zemlje članice FIFe zahtevaju da mužjak pre prvog uparenja, ukoliko će pariti samo ženke vlasnika mačora, treba da ima najmanje dve odlične ocene: jednu u razredu mladih (od 3-6 ili od 6-9 meseci) i jednu u razredu odraslih. Ukoliko njegov vlasnik želi da ga pari i sa drugim ženkama, odličnu ocenu mačor mora da potvrđuje svake godine. Obaveza potvrđivanja odlične ocene prestaje kada mačor dobije najmanje titulu šampiona. @enka, da bi se mogla pariti, mora imati takođe odličnu ocenu stečenu na način koji važi i za mužjaka.

3. Estrus
"Teranje", "zvanje mužjaka", "udario je februar" su sinonimi za estrus - vreme kada je ženka spremna za parenje. Duži dani i toplije vreme s proleća prosto su idealni da mačka uđe u estrus, jer tada uparena imaće potomke pred leto, kada je idealno vreme za novorođene mačiće.
Prvi znak da je mačka vrlo blizu teranja je njeno često lizanje vulve. Kada to primetite znajte da je ostalo samo nekoliko dana do "zvanja" mužjaka. Dok neke rasne mačke vrlo tiho zovu mužjaka, većina ostalih je tada vrlo glasna i jasna u svojoj želji. Dok ih gleda kako se valjaju po podu i glasno mjauču, neiskusni vlasnik može pomisliti da je njegova ljubimica pretrpela ozbiljnu povredu. Česti su tada i pozivi veterinarima sa pitanjem: "da nije možda negde pala i povredila kičmu?". Najsigurniji način da se uverite da nije povređena jeste maženje upravo po kraju kičme, ispred korena repa. Kada je mačka u teranju i tu je pomazite, obično savije prednje noge, ispravi zadnje, podigne i malo savije rep u stranu, što radi i kod parenja. Teranje najčešće traje između pet i deset dana. Onda nestane na dve do tri nedelje pa se ponovo pojavi, pa opet, pa opet, praktično sve vreme dok se ženka ne upari. Ako ste tek sada razmislili o sterilizaciji, sačekajte dok prođe teranje. Ukoliko se bavite uzgojem, verovatno ste se već pre toga dogovorili za parenje sa nekim od vlasnika mužjaka, a ako niste, ne očajavajte i ne žurite. Sačekajte drugo teranje i onda je odnesite kod mužjaka. Bitno je to da ne propuštate teranje za teranjem jer mnogo propuštenih estrusa, bez adekvatne veterinarske pomoći, može uzrokovati ciste na jajnicima.

4. Skotnost
O trajanju skotnosti ni odgajivači, ni veterinarska, ni felinološka literatura nisu jedinstveni, mada je najčešće mišljenje da ona traje 63 dana. Macenje se može očekivati već od 61 dana, ali nije neobično da se desi i 66-og dana, pogotovu ukoliko se radi o mačkama iz grupe orijentalnih rasa. Ukoliko se mačka omacila pre 56-og dana, može se smatrati da je pobacila.
Prvi znak da se mačka uparila su ispupčene i zacrvenjene bradavice koje se pojavljuju između 2½ i 3 nedelje od uparenja. Ukoliko se mačka već ranije macila, nemojte čekati na ovaj znak pošto i nije najsigurniji. Ono što je bitno jeste zadovoljstvo koje pruža smacna mačka svom vlasniku. Čak i one ženke koje nikako nisu htele u ruke, obično tada trče za vlasnikom i skaču mu u krilo kako bi se mazile. Ukoliko se ne maze, spavaju ili jedu. Zapamtite: smacnoj mački poboljšajte ishranu koliko god vam materijalne mogućnosti dozvoljavaju i pustite je da jede koliko hoće, no ne preterujte sa vitaminima, jer se može desiti da se plod previše razvije i da bude problema prilikom macenja. Iskusni odgajivači preporučuju vlasnicima da posle treće nedelje smacnosti, a najviše do četvrte nedelje, - bez obzira pod kakvim uslovima drže ženku - izvrše čišćenje cevnog trakta od glista i pantljičara. Pokušajte da mačku u ranoj fazi smacnosti ne izlažete raznim toksičnim materijama, kućnim higijenskim sredstvima ili preparatima kao što su oni za suzbijanje buva. Preporučljivo je da mačku u poodmakloj dobi smacnosti ne izlažete stresovima kao što su: mnogo nepoznate dece u kući, susreti sa nepoznatim mačkama i psima, preterano igranje. 
Tabela u prilogu će vam pomoći da odredite datum kada možete očekivati prinove u kući. Upotreba je jednostavna. U duploj koloni levo su datumi uparenja, a desno su datumi macenja. Ova tabela, kod koje je pretpostavljeno da mačka nosi 63 dana sigurno je mnogo korisnija onima koji imaju rasne mačke, pošto je kod njih parenje obično ugovoreno i nadgledano. Vlasnici običnih mačaka, kojih je svakako većina, ovu tabelu mogu da upotrebe na obrnut način, da po datumu rođenja mačića utvrde kada se mačka uparila. Ukoliko još mogu da se sete koji se mačor u to doba vrzmao oko kuće, moći će barem novim vlasnicima da pokažu oba roditelja mačića koje poklanjaju.
PRILOG: TABELA SA DATUMIMA UPARENJA I MACENJA

5. Macenje
Prvi siguran znak da se "porođaj" približava je potraga ženke za mestom pogodnim za macenje. Ukoliko joj ga niste obezbedili, mačka se obično zavlači po ormanima, i tamo čeprka, praveći svoje "gnezdo". Da biste joj pomogli, namestite u mirnom delu stana kartonsku kutiju minimalne veličine 50x50x50 cm, sa isečenim ulazom. Možete za nju napraviti i poklopac koji se lako skida kako biste joj pružili iluziju sigurnog, mračnog legla. Pokrijte dno kutije novinama i stavite neki topao vuneni komad koji ćete ukloniti neposredno pred macenje, a kasnije, kada se ono završi, vratiti nazad. Ukoliko nećete zvati veterinara da prisustvuje macenju, preporučujem vam da pripremite sledeće stvari:
* sterilisane makaze sa zaobljenim vrhom;
* sterilisan konac ;
* čist peškir;
* posebno veštačko mleko za mačiće, ukoliko majka ne bude mogla da ih hrani;
* flašicu za veštačko hranjenje mačića ili pipetu (kapaljku);
Neposredno pred macenje, mačka će početi da dahće ili da prede i tada može da se pojavi iscedak krvi iz vagine. Od ove faze pa do pojave kontrakcija najčešće prođu 3 - 4 sata no, kod mačaka koje se prvi put mace, to vreme može biti i duže. Kada se pojave kontrakcije, obično traju između deset i trideset minuta. Ukoliko traju duže od devedeset minuta a da nije došlo do pojave mačeta ne oklevajte - odmah pozovite veterinara. Kada se prvo mače omaci, mačka obično ima puno posla oko njega. Prvo mu nos i usta oslobodi omotača kako bi moglo da diše, a zatim mu odgrize pupčanu vrpcu. Odmah zatim pospešuje njegovo disanje i rad unutrašnjih organa, ližući mu stomak. Posle ovoga se mače oglasi. Pažljivo pratite da li je ženka sve ovo uradila, jer ukoliko ne želite da izgubite mače, moraćete to da uradite umesto nje. Postupak je sledeći: pažljivo mačetu skinite omotač sa usta i nosa. Lagano mu dlanom pritisnite donji deo stomaka. Na ovaj način možete proveriti da li diše i da li mu je nos potpuno čist. Kada ste ovo uradili nežno ga obrišite peškirom. Zatim uzmite konac i podvežite mu pupčanu vrpcu na dva do tri santimetra od stomaka. Potom je odsecite na strani prema posteljici (placenti). Ovako uređeno mače smestite mački na sisu, proveravajući da li ju je uzelo u usta. Neka vuče čak i ukoliko mačka još nije nalila mleko, pošto će ga tek to vučenje podstaći. Izuzetno je važno da mače posisa to prvo mleko, tzv. klostrum pošto sadrži mnoga antitela koja će mu pomoći da ostane zdravo i vitalno tokom prvih nekoliko nedelja života.
Prebrojte posteljice i uverite se da njihov broj odgovara broju omacenih mačića. Ukoliko to nije slučaj odmah pozovite veterinara i konsultujete se sa njim pošto zaostala posteljica može prouzrokovati infekciju. Posteljica gotovo uvek ide napolje zajedno sa mačetom, ili najkasnije za ½ sata; nipošto je ne vucite sami, niti bilo šta radite na silu, sačekajte da za sve dođe vreme ili konsultujte veterinara. @enka može pokazati želju da pojede posteljicu i trebalo bi je pustiti da to uradi sa jednom ili dve pošto se veruje da su one u funkciji nadolaženja mleka. Mačka će vam biti zahvalna ukoliko ostale bacite jer ukoliko pojede nekoliko može pokvariti stomak i dobiti dijareju, a to vam svakako nije cilj.
Mačićima mora biti toplo i njihova majka će zbog toga biti u savijenom položaju. Ukoliko primetite da je neko postalo hladno i tromo potopite ga do vrata u vodu zagrejanu kao za kupanje novorođenčeta. Ukoliko mače teško ili nepravilno diše pogledajte da li su mu usta i nos čisti. Ukoliko nisu, najjednostavniji način da ih očistite je sledeći: stavite mače u sklopljene šake sa glavom prema vrhovima prstiju. Spustite ruke nadole tako da nos mačeta gleda prema patosu, pa ga naglo podignite. Ponovite ovo nekoliko puta, sve dok se mače ne oglasi mjaukanjem i ne počne ponovo normalno da diše.
Veterinar je kod mene uvek prisutan kada se mačka maci. Ako to nije slučaj i kod vas, ipak morate obavezno pozvati veterinara ukoliko:
* vaša mačka izgleda nespokojno i uzbuđeno;
* ima napone više od sat vremena bez uspeha;
* prođe više od tri sata između dva mačeta;
* ima odliv iz sebe žute ili zelene boje, ili izbaci krv pre no što omaci mače;
* ima obilan odliv pošto omaci mače;
* počne da se maci ranije (pre devete nedelje);

6. Veštačka ishrana mačića
Mačke su najčešće izuzetno pažljive majke, no ukoliko iz bilo kog razloga vaša ženka ne može da hrani mačiće, moraćete da joj pomognete. Kupite u prodavnici za kućne ljubimce posebnu bočicu za ishranu (ili u tu svrhu iskoristite špric ili pipetu, što je komplikovanije) i hranite prinove napravljenim mlekom za mačiće koje možete kupiti u istim prodavnicama. Ukoliko ne možete da nađete to mleko, nikako im ne dajte kravlje mleko, osim kao prvu pomoć, pošto ono ne sadrži dovoljno proteina. Neki izuzetno iskusni odgajivači predlažu kozije mleko zašećereno glikozom. Takođe se predlaže i kravlje mleko u prahu (instant) koje sadrži 34-39% belančevina, 45-51% mlečnog šećera, 0.5% masti kao i vitamine i minerale. Ovom mleku se dodaje 3-4 kapi ribljeg ulja na 1 dcl. Izuzetno je bitno da obratite pažnju na to koji šećer dodajete, jer šećer od repe ili trske izaziva kod mačića "nadimanje", i pošto ne mogu da ga svare, nakon 5-6 dana uginu . Posle svakog jela morate im donji deo stomaka blago masirati od vrha rebara ka anusu, sve dok ne ispuste urin. Ukoliko niste sigurni kako se to radi, pogledajte bilo koju mačku-majku. Ovo je obavezno do otprilike četvrte nedelje kada počinju da mokre bez spoljnog nadražaja. U prvih 48 sati treba pratiti da li su mačići izbacili prvu stolicu - mekonijum. Ta crna masa, ukoliko se ne izbaci na vreme, raspada se u crevima te dolazi do toksikacije organizma a potom i do uginuća mačeta. Ovo je česta pojava i onda kada majka ima preveliko leglo. Ona izabere nekoliko koje uredno liže a ostavlja jedno ili dva da uginu. Ukoliko se mekonijum ne odstrani u prvih 48 sati, u obzir dolazi i klistiranje sapunisanom mlakom vodom i pipetom.
I još jedan prilog pričama o čistoći mačke. Većina vlasnika je primetila da su mesta na kojima živi mačka-majka sa mačićima veoma čista. Razlog je jednostavan. Stimulišući mlade na uriniranje, ženka ih stimuliše i na vršenje velike nužde, i sve što mačići izbace ona pojede.

Nemojte dozvoliti da mačiće i majku opsedaju posetioci, a naročito ne deca u prvih nekoliko nedelja života. Neke od razloga za to možete naći i u glavi _. i _., a najvažniji je infekcija kojoj su mačići izuzetno podložni.


This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović - © Tomislav Damnjanović (1993). All rights reserved.
Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only
• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.

7 коментара:

  1. Uau, ti baš imaš enciklopedijsko znanje o Mačkama :).
    Kaži mi - kako mačka izabere mesto da se omaci?

    Uvek se setim jednog brižnog roba, lekara opšte prakse, koji je kupio bajnu tapaciranu korpu, i silne jstučiće i ne znam šta, a mačka se omacima u šupi u dvorištu, jedva ju je našao :).

    Fenomenalan tekst, hvala :).

    ОдговориИзбриши
  2. Uvek grešimo sa mačkama u jednoj stvari. Mačke nisu baš do kraja domaće životinje.

    Imao sam nekoliko persijanera. Jedna je uvek tražila moje prisustvo kada se macila. Panično je tražila moje prisustvo u kući kako bi počela. Druga se uvek krila od svih u kući. Uključujući i mene. Nalazili smo mačiće u ormanu, ispod klupe u dvorištu, u garaži...

    Najčešće će to biti neko tamnije, skriveno mesto. Bez promaje i previše buke. Kutija koja može da se ZATVORI/OTVORI odozgo sa prorezom napred kao ulazom je idealna. Ukoliko je previše ljudi gleda u prvih nekoliko dana po macenju siguran sam da će preneti mačiće negde.

    Mačke su brižne, odlične majke. Što je više dece u kući koja su je gnjavila to će se ona više sakrivati.

    Kada znamo otprilike datum macenja (nije teško ispratiti) počećemo mesto da pripremamo ranije. Makar 7 dana. Dobar je trik da se stavi neka stara majica koja ima miris vlasnika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja mačka se omacila pre 2 dana,i omacila se je ispod starog šporeta u garaži i ja nikako ne mogu da pridjem macicima

      Избриши
  3. Ufffff....imam jednu malu macu koja nema vise od cetri i po meseca,pronasla sam je u nekoj napustenoj zgradi,ocistila od parazita --i crevni a i buvica,sada cekamo prvi vakcin pa da je udomim posto nazalost ne mogu da je zadrzim....Radi se o tome sto tri puta do sada je imala teranje,svake nedelje po cetri dana....bilo mi je zao da primi tako rano kontracepciju,odnosno hormonsku terapiju,a ne moze da se sterilise kada je tako mala....nisam mogla verovati prvi put kada sam videla....zaprepastila sam se!Sada cekam da joj prođe to pa da primi vakcin a onda ako opet uđe u taj period moram da se usaglasim za hormonsku terapiju dok ne napuni bar sest meseci!Ako neko ima iskustvo i sreo--srela tako nesto neka me uputi ili savetuje,hvala vam unapred!

    ОдговориИзбриши
  4. Ufffff....imam jednu malu macu koja nema vise od cetri i po meseca,pronasla sam je u nekoj napustenoj zgradi,ocistila od parazita --i crevni a i buvica,sada cekamo prvi vakcin pa da je udomim posto nazalost ne mogu da je zadrzim....Radi se o tome sto tri puta do sada je imala teranje,svake nedelje po cetri dana....bilo mi je zao da primi tako rano kontracepciju,odnosno hormonsku terapiju,a ne moze da se sterilise kada je tako mala....nisam mogla verovati prvi put kada sam videla....zaprepastila sam se!Sada cekam da joj prođe to pa da primi vakcin a onda ako opet uđe u taj period moram da se usaglasim za hormonsku terapiju dok ne napuni bar sest meseci!Ako neko ima iskustvo i sreo--srela tako nesto neka me uputi ili savetuje,hvala vam unapred!

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka macka ima individualan nacin porodjaja,tj.moja macka je dosla meni u krilo da se mazi gde su i pocele prve kontrakcije,prvo mace je nazalost uginulo jer smo je pustili da sve odradi na "prirodan" nacin sto ona zapravo jos nije umjela,za sledeca 3 macica smo bili pripremljeni,uklonili posteljicu,procistili disajne puteve,otkinuli pupcanu vrpcu,tako da ako stvarno volite svoju macku budite joj pri pomoci u svakom slucaju

    ОдговориИзбриши
  6. Mačke imaju urodjeni instinkt za sve mačije rabote, samo nemojte preteriati sa vašim znanjem o mačkama. Dajte joj da jede kuvano meso sa malo soli, uvek svežu vodu, ako imate mleka... Trudite se da jede raznovrsnu ishranu, ali oslastica su im miševi a po fabrikamanema mišijeg. mesa...

    ОдговориИзбриши