среда, 22. децембар 2010.

Ishrana mačaka

Ako razgovarate o ishrani mačaka sa bilo kojim odgajivačem, ili vlasnikom domaće mačke, dobićete enormnu količinu saveta, često kontradiktornih, kako hraniti mačku. Sigurno je samo jedno. Ukoliko vaša mačka počne da se preterano goji ili da odlazi šest do sedam puta dnevno do posude sa jelom - grešite. Ona previše jede i morate joj smanjiti količinu hrane.

1. Apetit
Apetit mačaka se tokom života menja: od stalno gladnih mačića, koje morate hraniti i po pet puta dnevno, preko odraslih mačaka koje možete hraniti dva-tri puta dnevno, do starijih jedinki koje jedu samo dva puta dnevno. Mačke koje imaju mačiće, da bi nalile dovoljno mleka, mogu jesti tri do četiri puta više nego što je uobičajeno. Apetit kod mačaka zavisi i od mnogih drugih stvari. Bolesna mačka, poput bolesnog čoveka, nije previše zainteresovana za hranu. Ni kada je toplo, mačka nije previše zainteresovana za jelo. Pomoći ćete joj tako što ćete joj davati jelo kasno uveče, kada zahladi.
Ukoliko možete, hranite odraslu mačku uvek u isto vreme. Iznesite posudu sa hranom, ostavite je da stoji oko jednog sata i zatim je sklonite. Uveče iznesite hranu na sat vremena takođe u određeno vreme. Između ta dva obroka nemojte je hraniti. Budite sigurni da će, ukoliko tako radite, mačka vrlo brzo naučiti u koliko sati je obrok, biće manje izbirljiva i mnogo bolje će jesti. Mislim da ne treba ni da se kaže da posle svakog jela posudu iz koje hranite mačku treba dobro oprati, isto kao što radite i sa tanjirima posle ručka. Nemojte mačku hraniti iz ruke ukoliko baš ne morate zbog bolesti. To ipak nije prirodni način ishrane mačke. Takođe je činjenica, da je za odraslu, zdravu mačku, najčešće idealna dnevna mera jedna doza od 400 grama konzervirane hrane jer ona zadovoljava apsolutno sve potrebe mačke. 

2. Ishrana
Postoji samo nekoliko obaveza kojih se morate pridržavati za pravilnu ishranu mačaka. Sve ostalo zavisi od vremena, novca i želje za eksperimentom, jer idealan kuvar za mačke još uvek čeka da bude napisan.
# Mačke moraju u svakodnevnoj ishrani imati proteine životinjskog porekla, za razliku od psa koji može živeti i na proteinima biljnog porekla. Razlog se zove taurin, amino kiselina, koju, za razliku od ostalih sisara, mačka ne može da proizvede u svom organizmu. Do nedostatka taurina dolazi ukoliko se mačka hrani isključivo proteinima biljnog porekla ili hranom za pse. Usled dugog nedostatka taurina mačka može da oslepi. Danas u svetu postoji hrana (suva i konzervirana) kojoj je dodat taurin.
# Kuvane iznutrice se, zbog cene i lakog nalaženja u prodavnicama često daju mačkama. Iznutrice, a naročito džigericu ne bi trebalo da dajete mački više od jednom do dva puta nedeljno zbog previsoke koncentracije vitamina A. Mnogo ovog jela dovodi do hipervitaminoze koja se manifestuje u krivim nogama i hromosti kod mačića, uvećanom jetrom i bubrezima kod odraslih mačaka, i u problemima sa desnima i zubima kod starijih mačaka.
# Riba je takođe tradicionalna hrana za mačke u našim krajevima iako to ne bi trebalo da bude - pogotovo rečna. Ishrana koja se zasniva samo na ribi nije zdrava i dobro izbalansirana za mačku. Ukoliko dajete rečnu ribu, ona mora obavezno biti skuvana, pošto u neobrađenoj postoji enzim koji uništava vitamin B1. Da biste skuvali ribu, a da iza toga ostane minimum neprijatnih mirisa, poslužite se sledećim receptom. U šerpu sa malo ključale vode, tek da pokrije ribu, stavite ribu, poklopite šerpu i isključite šporet. Ostavite ribu unutra dok se potpuno ne skuva. Kada se ohladi, odvojite kosti, isitnite ribu i dajte je mački zajedno sa vodom u kojoj se riba kuvala. Ukoliko mačka najviše voli ribu, ovu vodu možete iskoristiti i kao preliv za druga jela jer će hrani dati toliko potreban miris ribe.
# Kravlje mleko je takođe tradicionalna hrana kojom vlasnici hrane mačke, a koju one u prirodi ne uzimaju. Prosto je neverovatno koliko mačaka je osetljivo na pojedine sastojke kravljeg mleka. Ukoliko ono doprinosi prolivu kod vaše mačke, najbolje je da joj ga ne dajete. Međutim, ukoliko ona obožava mleko, ima od njega dijareju, a vi ste od onih koji ništa ne mogu da odbiju svojoj mački pokušajte sa sledećim trikom. Kupite dugotrajno ili mleko u prahu, ili obično mleko pomešajte sa vodom (jedna trećina mleka/dve trećine vode). Vaša mačka će biti zadovoljna jer je dobila mleko, a vi jer nije dobila proliv.
# Ostaci od porodičnog ručka takođe nisu kompletna ishrana za vašeg ljubimca ali mogu poslužiti kao dodatak jelu koje dajete mački. Ostaci od šnicle, kuvano meso iz supe, koža sa pileta, čak i neko kuvano povrće mogu se pomešati sa jelom koje mačka jede. Nemojte nikako pred mačku stavljati pileće ili riblje kosti pošto se njima može udaviti.
# Suva hrana je izuzetno popularna među vlasnicima mačaka zbog jednostavnosti čuvanja u kući i nemogućnosti da se pokvari. Nekoliko komadića suve hrane dodato svakodnevnom obroku vaše mačke doprinose odličnoj vežbi za njene zube i mogu sprečiti nastajanje kamenca. Međutim, svakodnevna ishrana isključivo pomoću suve hrane doprinosi smanjenju nivoa vode u organizmu i može dovesti do ozbiljnih oboljenja urinarnog trakta. 
# Konzerve su najbolja ishrana za mačku ukoliko to sebi možete priuštiti. Gotovo sve konzerve za mačke sadrže oko 7,5-8% proteina životinjskog porekla što je idealno za mačku. Obratite pažnju da je u konzervi relativno nizak nivo minerala (engl. - ash) i da ima malo ili nimalo cerealija i soje. 
# Voda mora biti uvek dostupna mački i uvek sveža. Posuda za vodu bi trebalo da bude velika. Ukoliko je u vodi velika koncentracija hlora budite sigurni da mačka takvu vodu neće piti. Kada vam se čini da mačka pije premalo vode, možete je "naterati" da pije više pomoću sledećih trikova. Skuvajte u vodi meso ili kosti, izvadite ih i ohladite vodu pa to dajte mački da pije. Dodajte u vodu malo glukoze ili meda. Ili, što je možda najjednostavnije posolite malo hranu koju mačka jede.
I savet za kraj. Ukoliko ste posle čitanja ovog poglavlja rešili da promenite način ishrane svoje mačke - ne činite to naglo. Mačka ne voli, poput deteta, nagle promene u životu. Ukoliko je promena nagla, mačka može početi da odbija hranu ili da dobije dijareju. Zbog toga joj u najomiljeniju hranu prvo stavite malo nove hrane. Svakim danom povećavajte količinu nove, a smanjujte količinu omiljene, dok ne dođete do trenutka kada ćete mački dati punu posudu nove hrane.


This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović - © Tomislav Damnjanović (1993). All rights reserved.
Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only
• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.

недеља, 12. децембар 2010.

Vaspitajte svoju mačku

Kao što je u prethodnoj glavi napomenuto odluka da se nabavi kućni ljubimac, bilo pas, bilo mačka, najčešće nije propraćena i razmišljanjem šta se tim činom dobija a šta gubi. Zbog toga se, suviše kasno, shvata da je novi ljubimac potpuno promenio našu rutinu, način mišljenja, a najgore je to što se često zapaža da se on ne pridržava nekih od pravila zajedničkog života koje su mu sustanari postavili.

Navedene probleme najčešće možete izbeći ukoliko od samog početka imate potpuno razradjen plan dočeka novog "stanara" u kući, plan koga će se pridržavati svi ukućani. Ovo pogotovo važi kada je novi "stanar" Njeno Visočanstvo Mačka. Ukoliko ne želite da vaspitavate mače, a takodje i sami ne želite da se menjate, izlagaćete se neprijatnim, stresnim situacijama. Ukoliko nikada do sada niste imali mačku, vrlo je važno da proučite osnove ponašanja i potreba mačke. Ta saznanja će vam pomoći da bolje shvatite kako bi trebalo da se pravilno ponašate sa njom tokom celog njenog života. Ne smete nipošto da zaboravite da je mačka još uvek pomalo divlja životinja, što ćete uostalom mnogo puta i ustanoviti tokom godina zajedničkog života. Morate znati da mačke nejednakom brzinom uče, ukoliko uopšte žele da uče, ono što se od njih traži. Brzina učenja zavisi i od toga gde ste uzeli ili kupili mačku. Nije svejedno da li su prethodne generacije živele sa ljudima, u mačkarniku, ili su bile "uličarke", žargonski rečeno. Takodje, kada uzimate mačku, obavezno sebi postavite nekoliko pitanja: da li mačku uzimate zato što je volite, zato da ne biste bili sami, ili možda da vam bude zamena za dete. Da li ste uzeli neku skupocenu mačku da bude ukrasni detalj uz vaš nameštaj i slike, ili možda da pravi društvo drugoj životinji koju već posedujete, a koja je po ceo dan sama.

1. Vaspitajte svoju mačku
Ovo poglavlje je najkraći mogući uvod u instinktivno ponašanje mačke koje morate dobro poznavati da biste razumeli većinu njenih reakcija. Postoji mnogo različitih objašnjenja za jednu istu stvar u ponašanju mačke, ali budite sigurni u ovo: instinkt i osobine nasledjene od roditelja, u većini slučajeva su ono što odredjuje kakvog će karaktera biti vaše mače. Ono se radja sa nekim urodjenim osobinama na koje vi ne možete uticati, ali postoji još dosta stvari koje isključivo zavise od vas i od vaspitanja koje ćete mu vi dati. Neki naučnici koji se bave proučavanjem mačijeg ponašanja, kažu da čovek može, u principu, samo da potisne osobine koje su karakteristične za mače, ali će one kad-tad iz njega izbiti.
Kao i kod ljudi, vaspitanje mačeta počinje od njegovog rodjenja. Mačetova osetljivost za svet koji ga okružuje u tom uzrastu je izuzetno visoka i ono stalno uči, naročito od svoje majke. Ono oseća kako majka reaguje na različite nadražaje koji dolaze do nje; da li joj ljudsko društvo prija ili ga se ona možda plaši; kako majka reaguje na odredjenu boju i visinu ljudskog glasa. Ukoliko mačka koja se omacila ima asocijalno ponašanje prema svom okruženju, ili u najgoroj varijanti čak i prema svojim vlasnicima, velika je verovatnoća da će se tako ponašati i njeni mačići. Zato, ukoliko odgajivač ima takvu ženku, mora unapred smisliti plan kako da mačiće učini drugačijima od nje, kako njihovi budući vlasnici ne bi imali problema. Kada mače odraste, vrlo će teško promeniti svoje ponašanje koje je nasledilo i steklo. Zapamtite, proces socijalizacije ne sme da obuhvati mačetovu majku samo dok ima mačiće, već se sa njom morate ponašati na isti način od prvog dana boravka u vašoj kući. Zbog toga, ukoliko ne mislite da imate problema sa vašim novim stanarom vrlo je bitno da se raspitate ili još bolje da pogledate iz kakve kuće potiče.

2. Porodična istorija novog stanara
Kada se bavite naslednim osobinama ljudi obično tražite da pogledate nešto što se zove porodična istorija, tj. opis roditeljskog ponašanja. Tako je i sa mačkama. Informacije koje dobijete o ponašanju mužjaka su vrlo diskutabilne, pogotovu ukoliko se radi o kvalitetnom priplodnjaku iz velike odgajivačnice sa više mužjaka, pošto on, najverovatnije, veći deo svog vremena provodi u mačkarniku, što nije njegovo prirodno okruženje. Treba biti svestan činjenice da stalni boravak mužjaka u mačkarniku, ili u samo jednoj prostoriji stana, može ostaviti traga i na ponašanje njegovog potomstva. Znajući za to, neki odgajivači mačaka ovaj podatak kriju ili ulepšavaju. Zbog toga, uvid u ponašanje ženke će predstavljati osnovu pomoću koje ćete pokušati da izvučete zaključak kako će se ponašati mačići iz legla.
Prva informacija koju morate saznati, pre nego što novog ljubimca donesete kući jeste: gde i u kakvim uslovima su pre toga mače ili mačka živeli. Takodje, neke od informacija koje vam naročito mogu pomoći su sledeće: 
* Da li je ženka bila u mačkarniku, samo u jednoj prostoriji stana, ili se slobodno šetala?
* Da li se o mačetu brinulo muško ili žensko?
* Koliko godina je imala osoba koja se brinula o mačetu?
* Da li je mače bilo u kući u kojoj ima dece?
* Koje su mačetove omiljene igračke i kako se najradije igra?
* Šta mače voli najvišeda jede?
* Da li je bolovalo i od čega?
* Da li se mače plaši zvuka nekog od kućnih aparata?
* Da li mače ima nekih drugih strahova a što je prethodni vlasnik zapazio?
* Da li je mače vakcinisano, i ukoliko jeste, kojim vakcinama?
Odgovori na neka od ovih pitanja, koja ste postavili i za mače i za njegovu majku, mogu vam biti osnova za shvatanje budućeg ponašanja vašeg novog stanara. Tek kada ste sve ovo saznali možete praviti plan šta treba i kako da menjate u ponašanju novog kućnog ljubimca.

3. Pravila ponašanja u kući
Pre nego što počnete da vaspitavate mače, morate sami sa sobom da raščistite koja će pravila ponašanja važiti u kući i šta je uopšte za vas prihvatljivo ponašanje životinje. Mnogo muke ćete imati da "uvedete mačku u red", pogotovu što će ona koristiti svu svoju lukavost i tvrdoglavost da bi prevaspitala vas. Neke od najjednostavnijih aktivnosti će se izroditi u teške okršaje pošto mačke, poput dece, vole da neke stvari rade uvek u isto vreme, a vi morate biti onaj koji odre|uje vreme. Neka od pravila koja morate ustanoviti su:
- kada će mačka biti nahranjena;
- u čemu će joj se dati hrana;
- šta će jesti;
- gde će jesti;
- gde stoji voda za piće;
- kojim igračkama mačka može da se igra;
- gde može da oštri nokte;
- gde je mesto mačke za spavanje;
- da li postoji soba u koju mačka ne sme da udje;
- po kom delu nameštaja mačka ne sme da se penje i da boravi;
- da li je mački zabranjeno da skače gostima u krilo;
- gde stoji posuda za obavljanje nužde;
Kada odlučujete šta mačka sme a šta ne, morate svakako voditi računa i o tome da ona ima potreba koje joj ne smete uskratiti. Mačke imaju urodjenu potrebu da trče, skaču, sakrivaju se, grebu, budu voljene. Zato ne postavljajte pred nju kućna pravila za koja ste sigurni da ih ona ne može ispoštovati. Ukoliko zahtevate nemoguće od nje biće vrlo nesigurna i zbunjena, čak i u svakodnevnom ponašanju. Kada jednom ustanovite pravila ponašanja, važno je da ih se svi u kući pridržavaju.

4. Nagrade i kazne
Način na koji možete da menjate ponašanje svog ljubimca je vrlo jednostavan i vrlo ljudski. To je sistem nagrada i kazni. Nagrade se sastoje u davanju nečeg što mačka voli odmah pošto uradi nešto što ste je učili da je ispravno. Za životinje je najdraža nagrada omiljena hrana ili, što mnogi vlasnici životinja zaboravljaju, maženje ljubimca. Pri tome ne smete zaboraviti nešto drugo. Ukoliko mačka, svaki put kad je njen vlasnik u kuhinji dobije omiljenu hranu (npr. mačije kekse - brekije), nagrada vrlo brzo gubi svaki smisao. I zapamtite zauvek, kad mačka u 4 ujutro skoči na vašu glavu, a vi ustanete i nahranite je, gotovo je sigurno da ćete imati obezbedjeno budjenje svakog jutra u isto vreme. Doduše, i to se može iskoristiti. Pošto se teško budim, ja dajem brekije mojoj mački svaki put kada se začuje zvono budilnika tako da sada ona pazi da li sam ustao na vreme. No, vratimo se priči o budjenju u četiri ujutro. Mačka je lukava i zna da je volite, pa će to pokušati i da iskoristi. Budite lukaviji i ignorišite je, ukoliko možete. Čuo sam priču jednog odgajivača kako njegova mačka, ukoliko nešto želi ranom zorom, nepogrešivo bira najdraže knjige iz biblioteke i obara ih, a ukoliko ni to ne bi podiglo vlasnika iz kreveta, počinje da ih grebe. Obično je tu kraj svakog ignorisanja. Ustajete, nahranite mačku i vratite se u krevet. POGREŠNO. Ukoliko je mačka toliko pogrešila, mislim da je vreme za kaznu. No, o tome kada budemo došli do dela kazne.
Postoje tri osnovna načina pojačavanja efekta nagrade ili kazne. To su fizičko, verbalno i pojačavanje efekta pomoću hrane. Fizičko pojačanje efekta se sastoji u češkanju, maženju mačke na način za koji ste sigurni da ona najviše voli. Verbalno pojačanje se sastoji u primeni jačine i boje glasa. Uopšte nije bitno šta govorite, već kako nešto govorite. Da biste ostvarili odredjeni utisak na mačku, ona mora da zna šta sledi posle odredjene jačine ili boje glasa. Neke mačke vole da čuju tihi, tepajući mazni glas kao nagradu za nešto što su uradile i time su zadovoljne. Kazne i nagrade pomoću hrane su najosetljivije, pošto se susrećete sa primarnom životinjskom potrebom - potrebom za jelom. Lično sam protivnik kažnjavanja uskraćivanjem hrane. Preporučujem samo nagradjivanje i to pomoću hrane za koju ste apsolutno sigurni da vaš ljubimac najviše voli. Mog mužjaka persijanera sam na sve moguće načine pokušavao da naviknem na četkanje i nisam uspevao, dok nisam prešao na sistem nagradjivanja hranom. Sada, posle svakog četkanja, ukoliko se ne protivi previše, dobija za nagradu brekije. Ne mogu da tvrdim da je zavoleo četkanje, ali se više ne otima i čak, ponekad, sam ode do četki i sedne, čekajući me.
prilog 15: mačka koja se četka + davanje brekija CC
Kao što ne preporučujem uskraćivanje hrane kao kaznu, ne preporučujem ni batine. One mogu u životinji samo da proizvedu strah od vlasnika ili onoga ko ih primenjuje. Za kazne preporučujem: povišen glas, time out, i kao naročito efikasno sredstvo bocu-prskalicu za cveće. Kada upotrebljavate glas, upotrebite niži nivo od normalnog i pokušajte da zvučite ljutito. Time out se sastoji u tome da mačku zatvorite (u izložbeni kavez, ukoliko ga imate, ili u korpu) na izvesno vreme neposredno pošto je uradila nešto loše. Ova kazna nema smisla ukoliko nije trenutna jer životinja ne shvata zbog čega je kažnjena. Takodje, vreme odvajanja ne sme biti dugačko pošto će mačka, poput deteta, zaboraviti zbog čega je zatvorena. Mlaz vode iz boce-prskalice je idealan način da mačku držite podalje od onih mesta na kojima ona nipošto ne sme da bude. Budite, medjutim oprezni sa upotrebom vode. Ne smete nipošto upotrebljavati vodu ukoliko mačka čini nešto što mora, jer tada morate da izvršite tzv. korekciju ponašanja. Priznaćete da je vrlo teško vršiti korekciju ponašanja ukoliko mačka beži od vas. Inače, kada vršite korekciju vrlo je bitno da mački plastično objasnite da takvo ponašanje nije zabranjeno već samo da ga ona obavlja na pogrešnom mestu. Oštrenje noktiju na nameštaju je tipično ponašanje kome je potrebna korekcija. Nemojte mačku zbog toga prskati ili vikati na nju.
prilog 16: slika mačke koja oštri nokte na fotelji CC
To će je zbuniti pošto je to njeno instiktivno ponašanje. Umesto toga pridjite joj, uzmite je u ruke, odnesite do mesta gde može da grebe, uhvatite za prednje šape i par puta predjite preko predmeta koji ste za to namenili. Potrebno je da to uradite nekoliko puta da bi ona shvatila šta joj se pokazuje. Svakako da ćete je nagraditi prvih nekoliko puta, makar pomazivši je.

5. Prva nedelja u novom domu
Prva nedelja boravka u novom domu je kritična u vaspitanju mačeta. To je i vreme kada će mače odlučiti ko će mu biti "pseudo majka". Onaj ko u prvoj nedelji provede najviše vremena sa mačetom dajući mu hranu i ljubav, biće onaj kome će i mače na svoj način dati najveću ljubav. Primenite ovo ukoliko je mačka namenjena baš odredjenoj osobi u vašoj familiji. U ovoj prvoj nedelji morate izmeniti sve ono što ste saznali od odgajivača o ponašanju mačke, a ne uklapa se u vaš kućni red. Pri tom postupajte oprezno i lagano, jer ne zaboravite ono je tek došlo u svoj novi dom.
Mače je prvog dana najbolje staviti u tihu prostoriju i posmatrati kako se ponaša prema ostalim ukućanima i prema drugim vašim ljubimcima ukoliko ih imate. Da li se čudno ponaša? Liči li vam na bolesno mače? Ne. Onda ga pustite da onjuši ostale prostorije ukoliko to želi. Ovo nipošto ne znači da ga ne treba uzimati u ruke i maziti već prvog dana. Naprotiv, čak je i potrebno što više vremena provesti uz mače.
Mesto na kome ćete držati vašeg novog ljubimca tako|e zavisi od vašeg plana. Ipak preporučujem vam kupatilo, neku od soba, ili kavez kakav se vi|a na izložbama, kao možda najbolje rešenje za prvo vreme. Ukoliko uspete u tome da niko ne dira mače dok je ono u kavezu, vrlo brzo će shvatiti da je tu sigurno tako da ga nećete kada se uplaši tražiti pod krevetima ili na možda još čudnijim mestima gde bi moglo da se sakrije. U početku, svaki put kada mu se obraćate zovite ga po imenu, mazeći ga. To će mu pomoći da se oslobodi straha kada je u vašem prisustvu.
prilog 17: slika mačke koja spava me|u čarapama i u korpi CC
prilog 18: slika mačke koja spava sa psima ispred kamina CC
Pošto je prošlo vreme odredjeno za izolaciju i ono se sasvim oslobodilo straha, pravi je trenutak da mačku potpuno upoznate sa njenim novim domom. Sklonite sve ostale životinje iz kuće da je ne uplaše. Vrlo je bitno da u postupku upoznavanja sa novim domom sve vreme budete prisutni, kako bi se mače manje plašilo. Prva stvar koju mačka hoće da uradi kad izadje iz izolacije jeste da naoštri nokte. Ovo nije samo oštrenje noktiju već i vrlo bitno markiranje terena. Zbog toga spremite mesto na kome mačka može slobodno da oštri nokte. Kada iza|e i vidite da se sprema za početak oštrenja noktiju brzo je uhvatite, odnesite do mesta koje ste za to predvideli i uradite onako kako smo objasnili u poglavlju o vaspitanju mačke.

6. Igranje sa decom
Većina mačaka izbegava da bude u prisustvu dece. Ona imaju nepredvidive pokrete koji su često brzi, kao i visoke (često vrlo jake) glasove. Ukoliko želite da se nova mačka ne plaši deteta, morate ih upoznavati polako, i to isključivo u vašem prisustvu. Dete morate podučiti kako se mačka mazi, kako se uzima u ruke. Veoma je bitno da budete sve vreme prisutni pošto će mačka verovati da ćete je zaštititi od deteta ukoliko ono bude loše prema njoj. Ukoliko je mačka živela u kući sa decom i odatle nosi neprijatna iskustva, budite sigurni da ćete imati mnogo problema da je oslobodite straha od dece.

7. Upotreba WC-a
Ukoliko dolazi iz stana, bez obzira koliko je mala, mačka u principu zna da koristi posudu koja joj služi kao WC. Vaša obaveza se sastoji u tome da mače, čim donesete u kuću, nekoliko puta odnesete u posip, obraćajući pažnju na to da ono zapamti u kojoj prostoriji se posuda nalazi. Tako|e nemojte zaboraviti da je mačka izuzetno čista životinja i da posip morate redovno menjati jer ukoliko to niste dugo radili postoji mogućnost da ona sama odredi drugo mesto gde će vršiti nuždu, a onda su problemi da se to ispravi ogromni. U početku morate biti izuzetno oprezni, naročito sa mačetom. Ono se ponaša poput deteta od tri godine koje se često zaigra na ulici sa drugarima pa predugo trpi i na kraju ne može da izdrži muku. Ukoliko posedujete veliku kuću ili stan, bilo bi dobro da imate više posuda sa posipom. Tako|e ne bi trebalo da stavljate posudu na mesto koje vaša mačka obično ne obilazi. Budite uvereni da ga neće obilaziti ni zbog vršenja nužde. Ukoliko zbog bilo kog razloga dodje do nekog nepoželjnog ponašanja, vrlo je bitno da ga brzo korigujete. Što duže čekate, to ćete ga duže i teže kasnije ispravljati. Treba znati da kao što mačke gotovo instiktivno upotrebljavaju posudu sa posipom, isto tako nepogrešivo pronalaze mesto gde su pre toga izvršile nuždu. Ponekad mačke nanjuše mesto koje je ranije markirala neka druga životinja. Upravo zbog toga je bitno da ukoliko ste ranije imali neku mačku u kući očistite mesta za koja znate da ih je ranija životinja obeležila. Jedan od trikova je da drugačije razmestite nameštaj tako da prekrijete mesta koja nose mirise prethodnih životinja. Neki odgajivači tvrde da je jedino što uspešno prekriva mirise mačijeg urina - ulje eukaliptusa. Neko za uklanjanje neprijatnih mirisa upotrebljava i jabukovo sirće, ili sodu bikarbonu. No, ukoliko se mače već uneredilo na pogrešnom mestu, nipošto mu ne trljajte glavu i ne tucite ga kasnije. Budite sigurni da neće imati pojima zašto dobija batine.

8. Novo društvo
Kada posle nekoliko dana primetite da se mače slobodno ponaša možete ga predstaviti njegovom budućem (životinjskom) društvu. Koliko će trajati upoznavanje i da li će vaš stari i novi ljubimac postati prijatelji, niko ne može da kaže pošto je ćud mačke vrlo različita, ali najčešće to vreme je u proseku od jednog dana do jedne nedelje, ukoliko je drugi ljubimac tako|e mačka. Za sve ostale vrste kućnih ljubimaca ne može se pouzdano znati ni da li će mačka pristati da živi u "miroljubivoj koegzistenciji", a kamoli da li će se sprijateljiti.
Ukoliko već u kući imate mačku kojoj bi nova životinja predstavljala društvo, učinite sve da se brzo sprijatelje i ne ostavljajte ih same dok niste sigurni da ne pokazuju ni najmanji me|usobni znak agresivnosti. Starija mačka će vam biti odlična pomoć i učiteljica novoj životinji. Posmatrajući nju novi stanar će izuzetno brzo naučiti šta sme, a šta ne; gde smeju da se oštre nokti; kada je ručak i gde; koje igre su dozvoljene, a koje ne. U ovom trenutku možete napraviti neoprostivu grešku. Kućni red mora za obe mačke biti isti. Vaša pažnja i ljubav tako|e moraju biti usmerene podjednako na obe mačke. Ukoliko to ne uradite može kod zapostavljene mačke (obično starije) doći do ljubomore, a u nekim slučajevima i do osvete. Sama mačka će vam dati znak da ste je zaboravili tako što će vam nekakvim postupcima skretati pažnju na sebe. Što brže shvatite šta ste uradili i ispravite svoje ponašanje to je manje mogućnosti za ljubomoru i tuče izmedju "stanara". Ukoliko primetite da ni posle dužeg vremena mačke ne mogu zajedno, doći ćete u tešku situaciju da jednoj od životinja morate da tražite novi dom. Nadamo se da vam se ovo neće desiti, pošto mačke kada shvate da moraju da žive zajedno, tako i žive. Bez medjusobnog igranja, ali i bez tuča. Situacija sa dve mačke se komplikuje i postaje praktično nerešiva ukoliko u stanu želite da držite dva nekastrirana mačora. Rešenja su - osim kastracije - ili mačkarnik ili potpuno razdvojen život. Naš najčuveniji odgajivač mačaka, Szlivka László, ispričao mi je jednom prilikom o dva mužjaka koja su živela u istom boksu 3-4 godine zajedno i čak parili istu ženku. Onda im je donesena ženka oko koje su se toliko potukli da više nikada nisu mogli da žive zajedno.
Na kraju ponovimo da je dobar plan osnov da se dva kućna ljubimca dobro upoznaju i pristanu da žive zajedno. Ako ste proučili i primenili ovaj tekst od početka do kraja, velika je verovatnoća da ćete živeti u harmoničnoj mačijoj zajednici.

9. Govor tela
Mjaukanje nije jedini način na koji mačke komuniciraju me|u sobom. One upotrebljavaju i svoje noseve, keženje i razne druge grimase lica, šape, repove a ponekad i celo telo da bi pokazale svoje raspoloženje.
Prilog 19: Nakostrešeno mače (str35.) CC
Prijateljski raspoložene mačke pozdravljaju jedna drugu dodirivanjem noseva i skoro ritualnim njuškanjem. Ljutita mačka, spremna na odbranu ili napad drži uši savijene unazad i brkove nakostrešene napred, dok uplašena drži i uši i brkove priljubljene uz glavu. Ovakvim promenama lica mačka može da izrazi mnoga raspoloženja - od ekstremne ljutine do blaženog zadovoljstva.
Uzdignuti rep zamenjuje ljudski pozdrav "zdravo", i upućen je kako ljudima, tako i mačkama-poznanicama. Me|utim, rep koji se trza je gest koji označava mačku spremnu na akciju, bilo da ga vidimo kod besne mačke ili kod one koja vreba lovinu.
Prilog 20: mačka sa uzdignutim repom (str. 34) CC
Mačka se trlja o vlasnikove noge kada se sretne sa njim, ne samo da bi ga pozdravila već i da bi razmenila svoje mirise sa mirisima svoga gospodara. Pošto mačka ima posebne mirisne žlezde na slepoočnicama, u uglovima usana i na korenu repa, ona vas svaki put kada se na ovaj način pozdravi, ustvari i pomalo markira bez vašeg znanja. Kao produžetak ovog pozdrava može se pojaviti i želja da se mačka svojom njuškom protrlja o vaše lice. I ovo je način da se pomešaju mirisi i da se tako pomešani stope u jedan - "porodični" miris. Izuzetno prijateljski gest mačke prema vlasniku je i ritmično gaženje krila kada se smesti u njega. Neki autori ovaj oblik ponašanja tumače kao oblik infatilnog ponašanja odrasle mačke prema ljudskoj pseudo-majci i čini se da situacija koja tu nastaje izgleda ovako: čovek koji sedi sa mačkom u krilu signalizira joj: "Ja sam ti majka koja je spremna da te podoji." Odrasla mačka se vraća u detinjstvo, zadovoljno prede i vrši kretnje koje je radila kao mala da bi stimulisala dotok mleka.
Ovo su samo neke, od mnogobrojnih, aktivnosti kojima nam mačka može uputiti poruku kako se oseća i šta joj je namera da uradi sledećeg trenutka. Bliski kontakt, vreme i strpljivost, napravili su od mnogih vlasnika savršene čitače govora tela mačaka što im pomaže ne samo kod vaspitanja mačke, već i da prodube me|usobnu komunikaciju, kao i da nauče koje signale da daju i koje da čitaju kod mačaka.



This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović - © Tomislav Damnjanović (1993). All rights reserved.
Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only
• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.

Da li, kako, kada od koga i po kojoj ceni nabaviti mačku?

Pre nego što mače i priđe vašim ulaznim vratima, postavite sebi pitanje: "Želim li ja to?" Mače nije društvo na određeno vreme kojeg, kada vam dosadi, možete lako da se oslobodite.

Pošto i u privatnom životu birate društvo, pazite odakle uzimate mače. Nije svejedno da li je mače uzeto sa ulice, od nekog ko drži mačku u kući, ili od nekog kome je puna kuća, ili mačkarnik mačaka. Podatak odakle potiče mače može biti izuzetno značajan za plan vaspitanja ljubimca u novom domu. Da biste doneli ispravnu odluku, da li da nabavite mače kao kućnog ljubimca, morate najiskrenije odgovoriti na sva pitanja postavljena u ovoj glavi.

1. Da li i kada ...
* Imam li dovoljno novca da izdržavam i mače? Kada dajete odgovor na ovo pitanje, znajte da nije u pitanju cena samog mačeta, ona je u principu relativno mala (najčešće mače možete dobiti na poklon ukoliko ne poseduje pedigre), više se radi o troškovima koje ćete imati u sledećih 14 do 15 godina, koliko mačka prosečno živi. U tom periodu na Zapadu ljudi računaju da će na troškove za hranu, legla, veterinara i slično dati oko 8.000 eur ukoliko poseduju običnu mačku. Suma novca se uvećava i nekoliko puta ako je mačka rasna i ako želite da je vodite na izložbe. Pomislićete: "To je na Zapadu, kod nas nije tako", ali vas moram razočarati. Pošto se sve injekcije i ostale potrepštine uglavnom i uvoze sa Zapada, dok obračunate carinu i putne troškove, ispada da se kod nas na taj deo troškova daje i više. Možda naše mačke i ne moraju da obavljaju fiziološke potrebe na posipu već na pesku ili na novinama, ali se hraniti i vakcinisati sigurno moraju. Neka je cena za tih 14 - 15 godina čak i petostruko niža, opet se dolazi do cifre od oko 1500 eur za običnu mačku, što nije novac za zanemarivanje. Uostalom čuveni Marfijev zakon kaže: "Ukoliko u godini postoji nedelja u kojoj ste potpuno švorc, u toj nedelji ćete sigurno morati zbog svoje mačke da više puta posetite veterinara."
* Mogu li mački da obezbedim siguran dom? Razmotrimo to pitanje iz ovog ugla. Sve imate u kući - čak i batlera. Razgovarajte sa njim pre nabavke mačke da li će pristati da kupa Vašeg novog ljubimca? Ukoliko i pristane, da li ste sigurni da on uopšte zna kako se kupa mačka? Ili da ipak razmotrimo ovo pitanje iz našeg, realnog, ugla? Da li je stan u kome ste trenutno vaš ili ste podstanar? Ukoliko očekujete da ćete se uskoro seliti ne uzimajte mačku. Znate verovatno za priču da se mačka više vezuje za mesto nego za svog vlasnika. Često to nije slučaj, ali šta ako se desi baš vama da mačka neće da se preseli u novi stan. Možete li podneti dalji život sa pomišlju da ste nekome poklonili dom i ljubav pa mu to posle oduzeli.
* Mogu li da prihvatim obavezu? Mnogo je mačaka usvojeno sa jednim jedinim razlogom: "Moram da imam nekog kućnog ljubimca, a mačke je jednostavnije držati nego pse". Donekle je to i tačno. Mačka možda ne traži, kao pas, da se izvodi u šetnju, ali sigurno nije ni tako jednostavna i nezahtevna kućna životinja. Mačke zahtevaju pažnju i ljubav, druženje, igranje i negu. Ukoliko radite ceo dan i imate grozničav privatni život - ne uzimajte mačku. Ukoliko ne možete da zamislite da vaša mačka živi sa vama 15, ili možda 20 ili više godina ne nabavljajte je. Jednostavnije je za vas, a pogotovo za nju.
* Razmišljate da kupite mačku nekome na poklon? Odgovor u jednoj reči je - nipošto. Ne znam kako je moguće nametnuti jednom živom biću da živi sa drugim, ali je neverovatno koliko odgajivači mačaka svake Nove godine prime poziva sa željom ljudi da nekom kupe mače kao poklon-iznenađenje. Koje iznenađenje! Kako bilo ko može drugo ljudsko biće toliko obavezati bez prethodnog temeljnog promišljanja o tome. Odgovor pravih odgajivača mačaka na ovakvo pitanje je samo jedan - NE. Nova godina, Božić, Uskrs, dečji rođendani su pogrešno vreme da novog ljubimca dovedete u kuću zbog gužve, buke i haosa koji vladaju u to vreme. Vrhunski odgajivači, ali i prodavnice kućnih ljubimaca, u to vreme ne prodaju svoje mačiće.

2. Od koga i po kojoj ceni ...
Ukoliko ste posle svih ovih problema koji se mogu pojaviti sa ovom vrstom kućnog ljubimca i dalje ostali zainteresovani za nabavku mačeta, razmotrimo samo nekoliko mogućnosti za njegovu nabavku.
1. Oglasi u novinama tipa: "Poklanjam ljubiteljima ..." Za nabavku običnog, nerasnog mačeta mislim da je ovo dobar put. Mačići nabavljeni pomoću ovakvih oglasa uglavnom dolaze iz kuća gde su se navikli na određena pravila ponašanja. To će vam smanjiti trud oko njihovog vaspitavanja koje može biti dugotrajan i zamoran proces ukoliko mače "pokupite" direktno sa ulice. Ukoliko ste nabavili ovakvo mače, savetujem vam da odmah počnete da razmišljate o kastraciji (ili sterilizaciji, zavisno od pola) da bi sebe poštedeli dugih februarskih noćnih razmišljanja o tome gde vam je nestao ljubimac, kada će i u kakvom stanju da se vrati.
2. Nabavka mačeta u zooradnji. Ovo je najmanje preporučljiv način nabavke mačeta u našim uslovima. Razlog je što su mačka i mačići podložni mnogim bolestima koje lako prelaze sa jedne na drugu ukoliko su smešteni preblizu jedni drugima. Samo mačići iz istog legla se mogu držati zajedno; mačići iz drugih legala moraju biti potpuno odvojeni, jer ukoliko je jedno mače zaraženo nekom bolešću, ona će se fantastičnom brzinom raširiti na celo leglo.
3. Uzimanje mačića od mačke prijatelja. Oni su tu svake godine zbog toga što vaš prijatelj ne želi da svoju mačku steriliše, što je mnogo jednostavnije rešenje od jurnjave za dobrim domom mačićima najmanje dva puta godišnje. Uzgred, ovo je čest, možda i najbolji način na koji mnogi ljudi dođu do mačke. Videćete njihovu majku i saznati sve o njoj. Mačiće ćete moći da uzmete onda kada vama odgovara i da ih donesete u dom koji je opremljen posudama za hranu, vodu i posip. Ne sumnjam da će vam prijatelj ili prijateljica održati i kratko predavanje o zajedničkom životu sa mačkom, ukoliko vam je to prvi put.
4. Kupovina rasne mačke od odgajivača. Odgajivačima se obraćajte jedino ukoliko ste zainteresovani za kupovinu rasne mačke. Ne dajte pare za kupovinu nerasne mačke jer milioni takvih se šetaju ulicama . Nikako se ne zalećite prilikom kupovine rasne mačke. Dobro pogledajte i razmislite pre kupovine. Porazgovarajte sa više odgajivača pre konačne odluke. Kod nas to nije običaj, ali je na Zapadu praksa da se mačići, čak i iz istog legla, dele u najmanje tri klase i da im od toga zavisi i cena. Najnižu cenu imaju mačići koji se prodaju kao "rasni kućni ljubimci". Svakako da su i oni savršenog zdravlja i potpuno normalni, ali imaju neku minornu manu u izgledu kao što je: duži ili kraći nos u odnosu na standard za tu rasu; ili imaju dužu ili kraću dlaku nego što je poželjno; ili im šara nije najpravilnija. Ukoliko na Zapadu kupujete mače kao kućnog ljubimca, nećete dobiti pedigre dok ne pošaljete potvrdu od veterinara da ste ga sterilisali ili kastrirali. To je uobičajeni način zaštite kako bi samo najbolji primerci svoje vrste bili u priplodu i zato nemojte to uzimati kao ličnu uvredu. Mačići "odgajivačkog kvaliteta" koštaju znatno više od "kućnih ljubimaca". Njihov izgled je gotovo identičan standardu propisanom za tu rasu. Najčešće i ova grupa mačaka ima velikog uspeha na izložbama. Treća i najskuplja grupa su "mačići izložbenog kvaliteta" koji mogu postići i astronomske cene za naše uslove . Precizno govoreći, ovi mačići bi pre morali da se nazivaju "mačići izložbenog potencijala". Nema tog odgajivača koji može stoprocentno da tvrdi kako će se mače razvijati i kako će izgledati kada bude imalo deset meseci i krene u pravu borbu po izložbama. Uostalom, plasman umnogome zavisi i od vaše umešnosti da mačku spremite za svaku izložbu posebno. Neki američki, pa čak i italijanski, odgajivači imaju specijalne prostorije sa er-kondišnom u kojima leti drže dugodlake mačke kako bi zadržale, i u to doba, izuzetno gustu i dugu dlaku. Znajte da najlepše tromesečno mače iz legla može da izraste u relativno slab izložbeni primerak, a da ono koje vam se učini najružnijim može za godinu dana biti ona mačka pred čijim će se kavezom na izložbi zastajati sa divljenjem. Takođe, zapamtite da je standard odgajivača za određenu rasu najčešće niži nego što je to zvaničnim normama određeno.

3. Kastracija i sterilizacija
Mnogi vlasnici mačaka izuzetno burno reaguju kada im predložite kastraciju ili sterilizaciju za njihove kućne ljubimce, pogotovu ukoliko su rasni. Ponekad su toliko uporni protivnici da imam utisak kao da se njima predlaže da izvade svoje reproduktivne organe. Ukoliko i vi tako reagujete na predloge o kastraciji i sterilizaciji okrenite se oko sebe po ulici i dobro pogledajte. Sigurno u toku dana vidite na ulici neku mačku sa mačićima, obično mršavu i vrlo zapuštenu. Razmisite šta je uradila osim toga što je bila u nečijoj kući, sledila poziv prirode za razmnožavanjem i zbog toga bila izbačena iz kuće. Čak i ukoliko želite samo leglo ili dva običnih mačića, razmislite ne pomažete li time uvećanju broja mačaka koje lutaju ulicama i pate. Zbog toga je najefikasniji način da sprečite neželjene mačiće imati kastriranu ili sterilisanu mačku. To vam može doneti prednosti kao što su:
1. Sprečavanjem neželjenih legla mačića, praktično spašavate živote mačića koji su već rodjeni a nisu našli svoj novi dom. U SAD se godišnje uspava (izvrši se nad njima eutanazija) oko 8 miliona pasa i mačaka pošto ne može da se nadje smeštaj za sve lutalice. Kakva je situcija u Srbiji teško je i zamisliti, pa zbog toga ukoliko dozvolite makar jedno neplanirano leglo, time samo uvećate broj nezbrinutih životinja.
2. Ukoliko se odlučite za sterilizaciju ili kastraciju, pomažete da ne dodje do prekomernog razmnožavanja mačaka, pa posredno time sprečavate neke od problema kao što su: veliki broj napuštenih i nezbrinutih mačaka; vaši problemi u kući su manji pošto nema markiranja kuće od strane mačora ili glasnog "zvanja" ženke u sezoni parenja, a mužjak vam se neće vraćati sav izgreban iz dugih februarskih šetnji; ujedno, pošto ima manje nezbrinutih mačaka neposredno smanjujete mogućnost okrutnosti nekih ljudi prema mačkama koje su na ulici.
3. Sterilizacija ili kastracija smanjuju rizik od bolesti reproduktivnog sistema. Sterilisane mačke su, takođe, manje sklone dobijanja raka dojke.
4. Sterilisane mačke žive u proseku od dve do tri godine duže.
5. Vlasnici sterilisanih ženki nemaju probleme kao što su: glasno zvanje u sezoni parenja; bežanje iz kuće u potrazi za mužjakom; pogibija ili ranjavanje ženke usled saobraćaja u kraju u kom stanuju. Na kraju, mogućnost da vašu ljubimicu neko jednostavno pokupi na ulici i prisvoji, gotovo je minimalna.
6. Ukoliko imate kastriranog mužjaka nećete imati probleme kao što su: zvanje ženke od strane mužjaka vrlo karakterističnim glasom; obeležavanje stana urinom - tzv. markiranje; agresivno ponašanje prema ukućanima. Kastracijom ćete eliminisati i mogućnost povreda koje su gotovo stalne ukoliko mužjak traga za ženkom koju bi pario. Većina povreda nastaje u borbama sa drugim mužjacima i mogu biti vrlo ozbiljne i teške za izlečenje. Pošto mužjak prelazi takoreći kilometre tražeći ženku, za njega je još veća mogućnost da jednom neće izbeći neki automobil ili psa.
7. U nedostatku hormona koji ih teraju da se ponašaju onako kako se ponašaju u sezoni, mačke mogu da žive jednim mnogo udobnijim i mirnijim životom. Pošto je zbog smanjenja seksualnih hormona mačka mnogo maznija i prijateljskija imaćete i vi boljeg kućnog ljubimca. Statistika kazuje da sterilisane i kastrirane mačke imaju daleko manje tuča medju sobom nego ostale mačke.
prilog: šema kastracije i sterilizacije (ilustracija)
Ovo su samo neki od razloga ZA. Naravno da vi možete dodati još mnogo razloga i za i protiv kastracije i sterilizacije. No, ukoliko želite kućnog ljubimca koga ne morate da šetate tri puta dnevno i po kiši i po snegu kao psa, a takodje nećete da se bavite uzgojem mačaka, što takodje nije lak i jednostavan hobi,za vas je idealno rešenje kastriran mačor ili sterilisana mačka.


This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović - © Tomislav Damnjanović (1993). All rights reserved.
Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only
• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.