среда, 22. децембар 2010.

Ishrana mačaka

Ako razgovarate o ishrani mačaka sa bilo kojim odgajivačem, ili vlasnikom domaće mačke, dobićete enormnu količinu saveta, često kontradiktornih, kako hraniti mačku. Sigurno je samo jedno. Ukoliko vaša mačka počne da se preterano goji ili da odlazi šest do sedam puta dnevno do posude sa jelom - grešite. Ona previše jede i morate joj smanjiti količinu hrane.

1. Apetit
Apetit mačaka se tokom života menja: od stalno gladnih mačića, koje morate hraniti i po pet puta dnevno, preko odraslih mačaka koje možete hraniti dva-tri puta dnevno, do starijih jedinki koje jedu samo dva puta dnevno. Mačke koje imaju mačiće, da bi nalile dovoljno mleka, mogu jesti tri do četiri puta više nego što je uobičajeno. Apetit kod mačaka zavisi i od mnogih drugih stvari. Bolesna mačka, poput bolesnog čoveka, nije previše zainteresovana za hranu. Ni kada je toplo, mačka nije previše zainteresovana za jelo. Pomoći ćete joj tako što ćete joj davati jelo kasno uveče, kada zahladi.
Ukoliko možete, hranite odraslu mačku uvek u isto vreme. Iznesite posudu sa hranom, ostavite je da stoji oko jednog sata i zatim je sklonite. Uveče iznesite hranu na sat vremena takođe u određeno vreme. Između ta dva obroka nemojte je hraniti. Budite sigurni da će, ukoliko tako radite, mačka vrlo brzo naučiti u koliko sati je obrok, biće manje izbirljiva i mnogo bolje će jesti. Mislim da ne treba ni da se kaže da posle svakog jela posudu iz koje hranite mačku treba dobro oprati, isto kao što radite i sa tanjirima posle ručka. Nemojte mačku hraniti iz ruke ukoliko baš ne morate zbog bolesti. To ipak nije prirodni način ishrane mačke. Takođe je činjenica, da je za odraslu, zdravu mačku, najčešće idealna dnevna mera jedna doza od 400 grama konzervirane hrane jer ona zadovoljava apsolutno sve potrebe mačke. 

2. Ishrana
Postoji samo nekoliko obaveza kojih se morate pridržavati za pravilnu ishranu mačaka. Sve ostalo zavisi od vremena, novca i želje za eksperimentom, jer idealan kuvar za mačke još uvek čeka da bude napisan.
# Mačke moraju u svakodnevnoj ishrani imati proteine životinjskog porekla, za razliku od psa koji može živeti i na proteinima biljnog porekla. Razlog se zove taurin, amino kiselina, koju, za razliku od ostalih sisara, mačka ne može da proizvede u svom organizmu. Do nedostatka taurina dolazi ukoliko se mačka hrani isključivo proteinima biljnog porekla ili hranom za pse. Usled dugog nedostatka taurina mačka može da oslepi. Danas u svetu postoji hrana (suva i konzervirana) kojoj je dodat taurin.
# Kuvane iznutrice se, zbog cene i lakog nalaženja u prodavnicama često daju mačkama. Iznutrice, a naročito džigericu ne bi trebalo da dajete mački više od jednom do dva puta nedeljno zbog previsoke koncentracije vitamina A. Mnogo ovog jela dovodi do hipervitaminoze koja se manifestuje u krivim nogama i hromosti kod mačića, uvećanom jetrom i bubrezima kod odraslih mačaka, i u problemima sa desnima i zubima kod starijih mačaka.
# Riba je takođe tradicionalna hrana za mačke u našim krajevima iako to ne bi trebalo da bude - pogotovo rečna. Ishrana koja se zasniva samo na ribi nije zdrava i dobro izbalansirana za mačku. Ukoliko dajete rečnu ribu, ona mora obavezno biti skuvana, pošto u neobrađenoj postoji enzim koji uništava vitamin B1. Da biste skuvali ribu, a da iza toga ostane minimum neprijatnih mirisa, poslužite se sledećim receptom. U šerpu sa malo ključale vode, tek da pokrije ribu, stavite ribu, poklopite šerpu i isključite šporet. Ostavite ribu unutra dok se potpuno ne skuva. Kada se ohladi, odvojite kosti, isitnite ribu i dajte je mački zajedno sa vodom u kojoj se riba kuvala. Ukoliko mačka najviše voli ribu, ovu vodu možete iskoristiti i kao preliv za druga jela jer će hrani dati toliko potreban miris ribe.
# Kravlje mleko je takođe tradicionalna hrana kojom vlasnici hrane mačke, a koju one u prirodi ne uzimaju. Prosto je neverovatno koliko mačaka je osetljivo na pojedine sastojke kravljeg mleka. Ukoliko ono doprinosi prolivu kod vaše mačke, najbolje je da joj ga ne dajete. Međutim, ukoliko ona obožava mleko, ima od njega dijareju, a vi ste od onih koji ništa ne mogu da odbiju svojoj mački pokušajte sa sledećim trikom. Kupite dugotrajno ili mleko u prahu, ili obično mleko pomešajte sa vodom (jedna trećina mleka/dve trećine vode). Vaša mačka će biti zadovoljna jer je dobila mleko, a vi jer nije dobila proliv.
# Ostaci od porodičnog ručka takođe nisu kompletna ishrana za vašeg ljubimca ali mogu poslužiti kao dodatak jelu koje dajete mački. Ostaci od šnicle, kuvano meso iz supe, koža sa pileta, čak i neko kuvano povrće mogu se pomešati sa jelom koje mačka jede. Nemojte nikako pred mačku stavljati pileće ili riblje kosti pošto se njima može udaviti.
# Suva hrana je izuzetno popularna među vlasnicima mačaka zbog jednostavnosti čuvanja u kući i nemogućnosti da se pokvari. Nekoliko komadića suve hrane dodato svakodnevnom obroku vaše mačke doprinose odličnoj vežbi za njene zube i mogu sprečiti nastajanje kamenca. Međutim, svakodnevna ishrana isključivo pomoću suve hrane doprinosi smanjenju nivoa vode u organizmu i može dovesti do ozbiljnih oboljenja urinarnog trakta. 
# Konzerve su najbolja ishrana za mačku ukoliko to sebi možete priuštiti. Gotovo sve konzerve za mačke sadrže oko 7,5-8% proteina životinjskog porekla što je idealno za mačku. Obratite pažnju da je u konzervi relativno nizak nivo minerala (engl. - ash) i da ima malo ili nimalo cerealija i soje. 
# Voda mora biti uvek dostupna mački i uvek sveža. Posuda za vodu bi trebalo da bude velika. Ukoliko je u vodi velika koncentracija hlora budite sigurni da mačka takvu vodu neće piti. Kada vam se čini da mačka pije premalo vode, možete je "naterati" da pije više pomoću sledećih trikova. Skuvajte u vodi meso ili kosti, izvadite ih i ohladite vodu pa to dajte mački da pije. Dodajte u vodu malo glukoze ili meda. Ili, što je možda najjednostavnije posolite malo hranu koju mačka jede.
I savet za kraj. Ukoliko ste posle čitanja ovog poglavlja rešili da promenite način ishrane svoje mačke - ne činite to naglo. Mačka ne voli, poput deteta, nagle promene u životu. Ukoliko je promena nagla, mačka može početi da odbija hranu ili da dobije dijareju. Zbog toga joj u najomiljeniju hranu prvo stavite malo nove hrane. Svakim danom povećavajte količinu nove, a smanjujte količinu omiljene, dok ne dođete do trenutka kada ćete mački dati punu posudu nove hrane.


This text and its content is copyright of Tomislav Damnjanović - © Tomislav Damnjanović (1993). All rights reserved.
Any redistribution or reproduction of part or all of the contents in any form is prohibited other than the following:
• you may print or download to a local hard disk extracts for your personal and non-commercial use only
• you may copy the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website as the source of the material

You may not, except with our express written permission, distribute or commercially exploit the content. Nor may you transmit it or store it in any other website or other form of electronic retrieval system.

Нема коментара:

Постави коментар